Αποτελέσματα Αναζήτησης
Verbul "a da" la persoana a II-a singular (formă de imperativ) este "dă", iar pronumele de complement direct pentru persoana I singular este "mă" sau forma sa scurtă "mi". Astfel, combinația corectă este "dă-mi". De exemplu: "Dă-mi cartea!" și nu "Dami cartea!" sau "Da mi cartea!".
Forma corecta este "da-mi", cu cratima intre "da" si "mi". "Da-mi" este o forma corecta a imperativului verbului "a da" la persoana a doua singular. Se foloseste pentru a solicita ceva de la cineva, de exemplu: "Da-mi te rog paharul acela de apa". "Dami" nu este o forma corecta de scris sau de folosit in limba romana standard.
13 Ιουλ 2022 · Cuvintele dămi, d-ămi și dăm-i nu există în gramatica limbii române. Se scrie dă-mi atunci când vine de la verbul „a da” și pronumele „mie”. Ex. Dă-mi te rog cartea de pe masă. Cuvântul dă-mi poate fi folosit și cu pronume ca „-o”, „-l” sau „-le”, care adesea dau de asemenea bătăi de cap oamenilor. Cum se scrie corect ?
Forma corectă: dă-mi Corectează: Construcție compusă din: dă (conjugarea verbului a da) + mi (pronume personal). Mie să îmi dai.
Dă (conjugare a verbului a da) + mi (formă neaccentuată a pronumelui mie) + le (formă neaccentuată pentru ele) = dă mie pe ele = dă-mi-le şi nu dămi-le
Dă-mi și mie este o formulare corectă și adecvată gramatical în limba română. "Dă-mi" reprezintă o formă a verbului "a da" la imperativul al doilea persoana a doua singular (tu), iar "mie" este pronumele personal în acuzativ, care indică pe cineva căruia i se face acțiunea verbului.
Forma corectă: dă-mi-le Corectează: Construcție compusă din: dă (conjugarea verbului a da) + mi (pronume personal) + le (pronume personal).